SERVICEPRO.ID ADALAH SOFTWARE UNTUK PARA TEKNISI DAN BISNIS JASA SERVIS

 

Search di seluruh kategori All Tags Lihat seluruh tags Lihat popular tags di bawah halaman

 

Nelepon pakai HP sebelum tidur bikin susah tidur?
rss You are here: All : Share : Nelepon pakai HP sebelum tidur bikin susah tidur?
vote up
0
vote down

Print     answer Comment  

 

Guys,

Katanya ada penelitian (yg dikutip dari BBC Onine) yg mengatakan bahwa jika kita menggunakan HP sebelum tidur bisa mempersulit kita untuk tidur nyenyak.

Katanay lebih baik kita nelepon pakai PSTN saja kita dilakukan sebelum tidur malam.

URL asli: [link URL]

Quote:


Mobiles linked to disturbed sleep

Using a mobile phone before going to bed could stop you getting a decent night's sleep, research suggests.

The study, funded by mobile phone companies, suggests radiation from the handset can cause insomnia, headaches and confusion.

It may also cut our amount of deep sleep - interfering with the body's ability to refresh itself.

The study was carried out by Sweden's Karolinska Institute and Wayne State University in the US.

Funded by the Mobile Manufacturers Forum, the scientists studied 35 men and 36 women aged between 18 and 45.

Some were exposed to radiation equivalent to that received when using a mobile phone, others were placed in the same conditions, but given only "sham" exposure.

Those exposed to radiation took longer to enter the first of the deeper stages of sleep, and spent less time in the deepest one.

The scientists concluded: "The study indicates that during laboratory exposure to 884 MHz wireless signals components of sleep believed to be important for recovery from daily wear and tear are adversely affected."

Researcher Professor Bengt Arnetz said: "The study strongly suggests that mobile phone use is associated with specific changes in the areas of the brain responsible for activating and coordinating the stress system."

Another theory is that radiation may disrupt production of the hormone melatonin, which controls the body's internal rhythms.

Electrosensitivity

About half the people in the study believed themselves to be "electrosensitive", reporting symptoms such as headaches and impaired cognitive function from mobile phone use.

But they proved to be unable to tell if they had been exposed to the radiation in the test.

Alasdair Philips is director of Powerwatch, which researches the effects of electromagnetic fields on health.

He said: "The evidence is getting stronger that we should treat these things in a precautionary way.

"This research suggests that if you need to make a phone call in the evening it is much better to use a land line, and don't have your mobile by your bedside table."

Mike Dolan, executive director of the Mobile Operators Association, said the study was inconsistent with other research.

He said: "It is really one small piece in a very large scientific jigsaw. It is a very small effect, one researcher likened it to less than the effect you would see from a cup of coffee."

Last September a major six-year study by the UK Mobile Telecommunications and Health Research Programme (MTHRP) concluded that mobile phone use posed no short-term risk to the brain.

However, the researchers said they could not rule out the possibility that long-term use may raise the risk of cancer.

In the UK, mobile services operate within the frequency ranges 872 to 960 MHz, 1710 to 1875 MHz and 1920 to 2170 MHz.





Mudah-mudahan berguna.

 

spongebob
spongebob RSS
   Reg: 1 decade ago
   Explorer 30 reps My Blog
General How-to GSM Operator News

Posted 1 decade ago

 

 

 answer Punya pendapat? Jangan disimpan. Click disini
Komentar terbaru paling bawah.


phantom_2060

Newbie 20 reps
Reg: 1 decade ago
1 decade ago (Jan 22, 2008 09:44 pm)     comment Comment Permalink   Print

wah,,,blom pernah ngalamin susah tidur bis telponan pake HP sih,, tapi ntah ya klo bis telp gebetan,, hwhwhw,, mungkin telp pake telp rumah juga jadi susah tidur... =p
btw, nice info... =)

lalala

 

user signature
LaLaLa

XL 0819 32 89 90 91

a_man

Journeyman 59 reps
Reg: 1 decade ago
1 decade ago (Jan 22, 2008 09:46 pm)     comment Comment Permalink   Print

waduh...padahal gw selalu taruh hape dibalik bantal. harus ngerubah kebiasaan nih...

 

user signature
Dibayar untuk lihat iklan??
klik disini

ditdot

Senior Member 323 reps
Reg: 1 decade ago
1 decade ago (Jan 23, 2008 07:48 am)     comment Comment Permalink   Print

gw malah kadang sampe ketiduran waktu telpon2an malam hari

 

user signature
coretanku dalam mencari rupiah dan dollar gratis sambil ngenet, baca cerita INI

Deny_Drummer

Journeyman 90 reps
Reg: 1 decade ago
1 decade ago (Jan 23, 2008 09:54 am)     comment Comment Permalink   Print

nelponmalem sebelum bobo sering... malah enak tidur na... abis nelp hp na taro bawah bantal, pasang alarm+getar buat bangun pagi pasti kenceng getar nya

 


novazli

Journeyman 62 reps
Reg: 1 decade ago
1 decade ago (Jan 23, 2008 09:59 am)     comment Comment Permalink   Print

kalo telepon ama yayang, romantis --> berkhayal --> susah tidur
kalo telepon ama yayang, ribut --> emosi --> susah tidur juga
sebelum tidur sebaiknya gosok gigi dulu hehehe sory oot

 


Shadow  God

Addicted 1374 reps
Reg: 1 decade ago
1 decade ago (Jan 23, 2008 10:19 am)     comment Comment Permalink   Print

Nggak juga tuh.... Biasa2 aja menurut gw

 

user signature

rusco

Veteran 628 reps
Reg: 1 decade ago
1 decade ago (Jan 23, 2008 12:27 pm)     comment Comment Permalink   Print

Iyalah, apalagi pas nelpon kemudian betengkar sm calon Nyonya... wah bs smp pagi...

 

user signature
i'm just a man of few words and a lot of works!

Vnee

Newbie 0 reps
Reg: 1 decade ago
1 decade ago (Jan 23, 2008 01:02 pm)     comment Comment Permalink   Print

ah, gak gitu juga...
mungkin kalo dari yayang, ato dapet berita heboh yg bikin gak bisa tidur..

kalo gak ada apa2 ya biasa2 aja...

gak usah pake hp, juga kadang susah tidur..

 

user signature
TURUT MENOLAK PEMBANGUNAN PLTN DI INDONESIA
Am Lil Insani Ma Tamanna...(53:24)
Dunia itu menjadi sulit karena tingkah orang itu sendiri

ToraSan

Explorer 26 reps
Reg: 1 decade ago
1 decade ago (Jan 23, 2008 09:00 pm)     comment Comment Permalink   Print

Kalo cuma naro hape di samping bantal mah gpp kan? Gw jarang banget nelp sih hehe.

 

user signature
正しい道はいつも歩きやすいわけじゃない。

nyeTRUM
top user
Senior Member 378 reps
Reg: 1 decade ago
1 decade ago (Jan 24, 2008 10:28 pm)     comment Comment Permalink   Print

Study geblek.. masak sample cuman segitu?
parameter lainnya kurang komplit, datanya.
makanya si Mike menolak hasilnya.

Emang sih ada efek.. setiap frekuensi pasti ada efeknya.
makanya tiap HP dicantumkan nilai SAR.

Apalagi sulit tidur? Tuh scientist gak ngerti Encephalo apah?..
Sampe sekarang aja belum (kontroversial) bahwa radiasi HP mengganggu bla-bla.bla..

Tapi gue setuju kalo emang ada efek di sinyal HP. Itu dikarenakan periodiknya BTS mengirim atau update (handshake) sama HP.

Jadi kalo tidur, jauhkan aja..

Gue kalo ngantuk mah, tidur ajah.. TREO aku rangkul juga gak papa
Masalahnya, kalo gak otak--atik HP, gak isa tidur malahan. Isi dan liat jadwal di TREO.. setel film-film youtube (bokep juga), baru deh bisa molor

 

user signature
Alcatel 525, 715, 535, 835, 757 and Palm Treo 180, 270, 650, Centro, Treo 750, Treo Pro, Palm WebOS Pre, Veer 4G, Xperia, HTC, SNote, Lumia:blah: :grin: :)

EvoTech

Full Member 145 reps
Reg: 1 decade ago
1 decade ago (Jan 24, 2008 10:49 pm)     comment Comment Permalink   Print

Jahh..... ini REPOST... udah ada tuh di sub forum OOT

 




Punya informasi bagus apa hari ini? Ad new topic Post-kan di sini

 

Be nice. Respect member lain jika ingin di berikan respect yang sama. Be funny dan useful!
Logged in as Guest

18 + 1 =
Untuk melihat Preview, click: diatas form.

 

Topic-topic yang mirip dengan diatas, browse tags berikut
General How-to GSM Operator News
Atau Search Forumponsel database:
Related topics
Get daily update for this topic: