JUAL SPAREPARTS APPLE MAC BARU DAN BEKAS. AKSESORIES BORONGAN MURAH

 

Search di seluruh kategori All Tags Lihat seluruh tags Lihat popular tags di bawah halaman

 

Apa yang sebenernya terjadi pada Wimax dan CDMA??
rss You are here: All : Questions : Apa yang sebenernya terjadi pada Wimax dan CDMA??
vote up
0
vote down

 

Hallooo…

apa sih yang sebenernya terjadi pada WIMAX dan CDMA??? kok di amerika, perusahaan operator wimax terbesar dan CDMA terbesar tiba2 ganti ke GSM… apa WIMAX dan CDMA sudah bangkrut? tolong pencerahan, takut salah investasi.


[link URL]

We knew it was coming, but now that Sprint finally decided to share its plans of transitioning to LTE, let us explore all the benefits that will come from this, both for Sprint itself and, more importantly, for customers.

Right from the start, it should be clear that this was bound to happen. Even if we take a quick glance at the 4G-less past, back when we were still anticipating the debut of 4G here in the States, we knew that LTE was the future, not WiMAX, because of its capabilities to achieve significantly higher theoretic data speeds, as well as lower latency times. So, why did Sprint go for WiMAX initially? Well, our guess is that the carrier simply wanted to be ahead of the competition when it comes to outing a “4G network”. And ahead it was - released on June 4, 2010, the HTC EVO 4G was the very first 4G phone in the U.S., arriving at the scene with a significant lead. But, while Sprint was enjoying its status of being the first carrier in the States to be able to brand its handsets “4G”, Verizon was heavily investing in its future LTE network - a network which would be beneficial not only for the next couple of years, but in the long run as well.

Let’s fast forward a year and observe today’s landscape. As you all know, Verizon’s LTE network is already up and running, and it also has a number of LTE smartphones in its line-up, including the much-anticipated DROID BIONIC. So, not only is Verizon enjoying a working 4G network of its own, it’s also bringing 4G products to market, and working to expand its coverage. Meanwhile, AT&T’s LTE pipelines are already operational, although the carrier still lacks an LTE phone in its ranks. And all of a sudden, it becomes clear that it is high time for Sprint to start a transition to what is known to be the mobile network technology of the future (of the near future, at least). That’s exactly what we’re seeing today, and that’s why it is so important for Sprint to really catch up soon.

The nation’s third-largest carrier does intend on catching up quickly, of course, as it has announced its plans for an aggressive LTE roll-out. In 2012, Sprint hopes to have built an LTE network as large as its current WiMAX one (judging by today’s presentation, we shouldn’t expect its WiMAX network to develop much from now on). And in 2013, the Now Network’s LTE coverage should greatly surpass and overlap with its WiMAX coverage. Here’s for hoping that Sprint has timed this one right, because it does look a bit like a last-minute move to us.

Benefits from Sprint’s upcoming LTE network
The concrete benefits for Sprint, and for consumers are pretty much obvious. For Sprint, it will be a long-awaited optimization of the network architecture. Finally, it will be able to concentrate on operating a single network, instead of the three it has now - CDMA, WiMAX and iDEN. All of that will fit into the carrier’s future multi-mode base-stations, combining both its 3G and 4G pipelines. Naturally, this will allow the company to save significant resources. Secondly, it will be able to perform on par with its rivals, and specifically - with Verizon.

On the other hand, customers of the carrier will enjoy all the good stuff that comes with LTE technology - faster data rates, better performance due to lower latency, and eventually, better products, as it would be normal for manufacturers to become better at crafting LTE devices, since that will be the norm pretty soon. If Sprint is to be one of the very few carriers in the world sticking with WiMAX, sooner or later it would find itself in a position where its offerings would have become visibly inferior to those of the competition.

We should all be glad that Sprint has publicly announced its transition from WiMAX to LTE, and we also hope that the carrier will indeed succeed in pulling off its planned aggressive LTE roll-out. After all, we can only benefit from competition, so we don’t want the Now Network to fail. They will still be producing WiMAX smartphones through 2012 though, and when you factor in the addition of the iPhone, who knows, this just might buy them enough time to catch up.

 

arabbego
arabbego RSS
   Reg: 6 years ago
   Newbie 17 reps My Blog
CDMA WiMax

Asked 6 years ago

 

 

Komentar untuk pertanyaan Post a comment

 

 answer Click disini jika punya solusinya
Solusi terbaru/terbaik berada paling atas.


6 years ago
vote up
0
vote answer down

Katanya sih performa Wimax itu menipu.. Entah bener atau enggak..
cuman baca artikel dari sini :

Link


Lebih lanjut Joseph Garo menambahkan bahwa performa LTE tidak menipu. Misalnya saja dalam sebuah trial, LTE mampu berjalan dengan performa kecepatan sekira 150 Mbps. Kecepatan yang sama juga di dapat dalam prakteknya. Namun tidak demikian dengan Wimax. Dalam trialnya performa Wimax memang mencapai 50 Mbps namun dalam prakteknya akan berubah drastis hingga 9 Mbps saja. Hal ini membuat Telkomsel semakin yakin investasi LTE akan tiga kali lebih murah dibanding Wimax.


Kemudian masalah implementasi :

"Implementasi Wimax membutuhkan perubahan besar-besaran pada infrastruktur operator GSM seperti Telkomsel. Mungkin akan beda ceritanya jika kami terlahir sebagai perusahaan penyedia broadband maka kami tidak akan kesulitan mengimplementasikan Wimax. Namun karena kami operator telekomunikasi berbasis GSM maka infrastruktur yang kami miliki tidak membutuhkan perubahan besar untuk dapat digunakan oleh teknologi LTE, apalagi dengan adanya 3G akan lebih mudah dan efisien karena kami tinggal mengembangkannya saja," jelas Joseph Garo.


Bener atau enggaknya, kurang tau.. Coz hanya copast dari berita.. :D

ZEXELGRIFONE
   Reg: 1 decade ago
   Full Member 100 reps

 

 

 

6 years ago
vote up
0
vote answer down

singkat cerita,

dari puluhan negara yang support CDMA, sudah pada lari ke 3G/WCDMA & 4G/LTE. hanya tinggal 3 negara yang operatornya belom menyatakan akan pindah channel yaitu india, indonesia, cina.....

mandalaputra
   Reg: 6 years ago
   Full Member 134 reps

 

 

 

6 years ago
vote up
0
vote answer down

dasar fanboy,

itu artinya CDMA dah matik.
GSM naik dasyat, CDMA berkutet2 angkanya disono2.

tukangbecak
   Reg: 6 years ago
   Journeyman 71 reps

 

 

 

6 years ago
vote up
0
vote answer down

saya ingin meluruskan data/fakta dulu nih...

pertama2 pengguna CDMA di dunia masih banyak loh.



bedasarkan graphics di atas yang sumber dari http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_mobile_phone_standards,
pengguna CDMA di tahun 2003, CDMA menguasai 12% market share, dimana GSM menguasai 71% market share. pada awal tahun 2007, CDMA menguasai 13% market share, GSM menguasai 80% market share. Jadi dalam persentase CDMA tidak berkurang penggunanya, dan GSM juga tidak meningkat drastis. Dalam jumlah pengguna, pada tahun 2007, GSM 2.2 miliyard pengguna, CDMA 350 juta pengguna. Tidak jelek kan CDMA :)

nah,
memasuki awal 2011. pengguna GSM telah mencapai 5.3 milyard (sumber: www.gsm.org), sedangkan CDMA angkanya tambah dikit menjadi 400 juta pelanggan. Jadi... CDMA tidak mati.... hanya tidak berkembang.

yang mungkin menjadi catatan disini adalah.
di 20 negara CDMA punya provider berubah menjadi GSM/3G(WCDMA)/LTE ini menghancurkan CDMA punya user sebesar 100juta+. tetapi untungnya bagi CDMA, china telecom (seperti PT. telkom indonesia) menjadikan CDMA sebagai FIX WIRELESS (lokal only, tidak bisa keluar kota, tidak seperti flexi) dan sekarang total pengguna fix wireless 100 juta pelanggan. hal ini lah yang menyebabkan CDMA tidak bisa mati. karena walaupun di buang di negara2 maju, tetapi negara terbelakang seperti china dan indonesia masih mau pake.

emang sedihnya, pada akhir tahun ini verizon network dan sprint akan menutup penjualan handset CDMA. mereka mulai awal tahun 2012 hanya akan jualan LTE (4G) doank. dan pada tahun 2013 akhir, rencana mereka sudah tidak menyiarkan frequenccy CDMA sama sekali.

Ini artinya 2014, pengguna CDMA akan kehilangan 100 juta customer, dan Qualcom hanya bisa mengharapkan china telkom dan indonesia telkom untuk menggenjot CDMA.

cdmafanboy
   Reg: 6 years ago
   Newbie 16 reps

 

 

hmm begitu ya nice info -- tonosaur   6 years ago

 

6 years ago
vote up
0
vote answer down

di luar negri cdma dan wimax emang udah sunset, udah mulai ditinggalkan.
Wimax adalah produk gagal ngak pernah mencapai target mereka.
Maka itu produk2 gagal ini dilempar ke negara yang mentrinya seperti indonesia

badutrim
badutrim
   Reg: 6 years ago
   Newbie 21 reps

 

 

mmmmm.......pantesan lama gak terdengar beritanya!!! -- Wahono Wah   6 years ago

 




Tidak puas? Browse tags berikut
CDMA WiMax
Ad new topic Atau postkan pertanyaan sendiri
Get daily update for this topic:

 

Hanya JAWABAN yang di postkan di form ini. KOMENTAR gunakan menu "Post a comment"
Logged in as Guest

18 + 1 =
Untuk melihat Preview, click: diatas form.

Selamat datang di Forumponsel. Indonesia's gadget talk. Dapatkan fitur lengkap dengan login.


Pertanyaan terkait


Search database:
Min. 4 characters


Daftar/Login dengan
Facebook Twitter Yahoo
Google Wordpress Blogger


Username
Password